Algemeen

Op zoek naar een goede (jacht)training

Waar vind ik de opleiding die bij mij past? Ons advies is kijken en vergelijken. Ga vooral, zonder hond, een paar keer kijken. Zoek een aantal trainingsgroepen op om te vergelijken. Voor jacht-, apporteertraining of speuren moet u soms wat langer in de auto zitten om de training te vinden die bij jullie (baas en hond) past. Instructeurs die regelmatig nascholing volgen, zijn op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen en hebben de juiste kennis om u te helpen bij het opvoeden en trainen van uwe hond.

Hoe wordt er les gegeven?

Belangrijk is te kijken hoe de hond een oefening wordt aangeleerd. Hoe groot zijn de groepen, is er een lesplan, kan men er over vertellen, staat het op papier en/of op een website, en wordt er regelmatig bijgeschoold? Vraag of u een keer op proef mee mag trainen.

Is de training hondvriendelijk, vrij van angst en pijn?

Twintig jaar ervaring klinkt leuk, maar onthoud dat de (jacht)hondentraining vroeger op basis van straffen werd gegeven. Niet luisteren betekende een flinke tik op de neus of een ruk aan de lijn. Tegenwoordig traint men juist door goed gedrag te belonen. Dat is ook veel beter voor de neus van uw hond(!) Vraag dus gerust hoe diervriendelijk het eraan toegaat. Heeft de hond het naar zijn zin in de training, dan heeft ook de voorjager er plezier in. Stapsgewijs oefeningen opbouwen om goed samen te kunnen werken. Ook uw hond kan dat leren.

Bron: NVSW en (jacht)trainingsgroep Fryslân Súdwest.