Even voorstellen

Wij zijn Jaap Bosma en Hanneke Dijkman. Wij wonen in het oosten van het land, in Twente. De liefde voor honden zit er bij Hanneke van kind af aan al in. Hanneke is ook de persoon die het meest onderneemt met de honden en ze traint.

Het duurt nog tot 1982 voordat de eerste hond in huis komt. Eerst een kruising Bouvier, toen een kruising Stabij. Met Tanja, de kruising Stabij ben ik in 1985 begonnen met een gedrag- en gehoorzaamheidscursus bij de plaatselijke kynologenvereniging. Dit bevalt zo goed dat ik in 1987 begin als instructeur van gedrag- en gehoorzaamheidscursussen. In 1996 ben ik bij deze kynologenvereniging gestopt. Vanaf 2005 geef ik regelmatig instructie bij de rasvereniging, maar nu op het gebied van de jacht.

 

In april 1988 komt Stabij Elco fan ‘t Marheim en in oktober Grote Münsterlander (GM) Lars van de Heygrave, beide met een stamboom. De GM is een ras waar Hanneke als een blok voor gevallen is. Met de Grote Munsterlander wordt begonnen met jachttraining. Met vallen en opstaan lukt het uiteindelijk om een KNJV C & B diploma te behalen.

In 1999 komt Stabij Franka Amy van de Eenhoornleijn de roedel versterken. Met haar komt ook de wens bij Hanneke om een keer een nestje te fokken. Dus moet er ook een kennelnaam komen. Dat is nog niet zo makkelijk. Een Friese of Twentse naam wil ik niet en een mooie naam in het Nederlands kan ik ook niet vinden. Ik ben erg gecharmeerd van de Engelse taal en uiteindelijk wordt het de kennelnaam ‘of the Dutch Working Class’. In deze naam kan ik precies kwijt wat ik wilde.

Dutch – de Stabij, een Nederlands ras.

Working Class – de Stabij is een werkhond en had van vroeger uit een taak. En het was de hond van de arbeider, de ’kleine’ man.

In 2003 wordt het eerste en helaas ook enige nest van Amy geboren. In 2001 overlijd Elco en in 2004 Lars. Eén hond vinden we toch niet zo leuk en in augustus 2005 komt zwartschimmel Stabij Twirre bij ons. Met Twirre ben ik van pup af aan gericht bezig geweest met de jacht. We hebben meegedaan aan jachtproeven en gaan met enige regelmaat mee op jacht. Twirre heeft 2 nestjes gehad. In het 1e nestje zijn 3 pups geboren, waarvan er 1 overleden is. De reu is ook een zwartschimmel en de teef heeft erg veel ticking. Met dit teefje gaat misschien ook een nestje gefokt worden. In het 2e nestje wordt maar 1 pup geboren, een reu. Met de vader van deze pup wordt ook gejaagd. Deze jachtaanleg was bij de pup duidelijk aanwezig. Uiteindelijk hebben we besloten om deze pup zelf te houden en hij krijgt de naam Bjarne. Helaas is hij op de leeftijd van 19 maanden overleden aan acuut nierfalen. Bijzonder jammer, want hij was in meerder opzichten een aanwinst; jachtaanleg, leuk karakter en ook nog mooi.